Kesihatan

Pakar antarabangsa berbincang mengenai stren berbahaya malaria

Oleh M. Izham B. Hashim
Gambar oleh Victor Lo

 

Malaria menyebabkan ancaman kesihatan yang serius di Sabah, di mana risiko mendapat penyakit ini daripada nyamuk adalah antara yang tertinggi di negara ini.

 

Sabah mencatatkan kadar jangkitan tertinggi daripada parasit malaria, plasmodium knowlesii, yang menyebabkan penyakit teruk di Timur Laut Sabah, kata Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof Datuk Dr Mohd Harun Abdullah.

"Jangkitan Knowlesii dipersalahkan sebagai penyebab lima kematian pada 2012 dan menyumbang 78% daripada semua kes malaria di Kudat dengan jumlah 172 kes bagi tempoh 2007-2008," katanya di pelancaran Simposium Malaria Antarabangsa di Kota Kinabalu, pada Selasa. Teks ucapan beliau disampaikan oleh Timbalan Naib Canselor UMS, Profesor Dr Shahril Yusof.

Persidangan dua hari itu diadakan untuk membincangkan 'Cabaran Baru dan Strategi dalam kawalan Malaria,' yang mengumpulkan 160 delegasi dari pelbagai negara termasuk England, China, Brazil, Thailand, Jepun, China, Singapura, India, Pakiastan, Myanmar dan Papua New Guinea.

Dr Harun berkata P. knowlesi mempunyai tempoh replikasi yang singkat iaitu 24 jam; menjangkiti sel-sel darah merah dengan jumlah banyak ketumpatan parasit yang boleh membawa kepada malaria teruk hingga membawa kematian.

Laporan Dunia mengenai Malaria pada 2010 menyatakan, malaria masih kekal sebagai salah satu penyakit berjangkit berbahaya yang menimpa separuh daripada penduduk dunia, dengan anggaran 216 juta kes dan 655,000 kematian di seluruh dunia.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), malaria manusia disebarkan oleh nyamuk betina genus Anopheles atau "Nyamuk Harimau Asia" yang boleh dikenali dengan tanda jalur hitam dan putih.

"Ancaman malaria adalah serius dan memerlukan perhatian segera kerana ada cabaran besar perlu dihadapi untuk mengatasinya walaupun usaha terbaik dilakukan untuk membasmi jangkitan yang boleh membawa maut," katanya.

Di Malaysia katanya, ada empat spesies malaria yang biasanya ditemui di negara ini dan Sabah mencatat kadar jangkitan tertinggi disebabkan oleh parasit malaria, Plasmodium knowlesi.

Sehubungan itu, beliau berharap persidangan itu akan mengembangkan pertubuhan yang sedia ada pengetahuan dan mewujudkan pemahaman yang lebih baik untuk mengawal penyakit ini

Pakar Penyakit Berjangkit di  Hospital Queen Elizabeth, Dr Timothy William menekankan bahawa kejadian kes knowlesi di negeri ini menunjukkan peningkatan yang membimbangkan sejak 2007.

Beliau berkata, kes-kes kematian sering salah diagnosis dan salah untuk jenis malaria yang lain sekali gus membawa kepada rawatan tidak tepat.

Peningkatan kes yang berlaku di seluruh negeri dikatakan bermula di barat daya Sabah sebelum bergerak ke utara-timur. Daripada penemuannya, Dr Timothy berkata, kajian menunjukkan bahawa kadar jangkitan yang tinggi itu disebabkan oleh aktiviti pencerobohan meluas manusia ke kawasan-kawasan yang dahulunya hutan, yang mendedahkan manusia kepada nyamuk pembawa penyakit.

Beliau menegaskan bahawa penyelidikan lanjutan diperlukan untuk mendapatkan gambaran lebih mendalam ke atas faktor risiko malaria knowlesi untuk merangka program kawalan yang boleh menangani insiden peningkatan penyakit ini.

Turut hadir di majlis itu ialah Dekan Sekolah Perubatan, Profesor Dr D Kamarudin D. Mudin dan Pengerusi Malaria International Symposium 2013 Profesor Madya Dr Chua Tock Hing. - Insight Sabah.

Diterbitkan pada 18-04-2013 10:00 pm

English 中文
Your Comment

Your email address already exist, please sign in to post your comments

Fields marked with (*) are REQUIRED
CAPTCHA ImageReload Image